המירוץ לדירה

מדריך קצר למציאת דירה במלבורן עם טיפים מהחוויה האישית שלנו

היצע

אז קצת על שוק הדיור במלבורן. ההתרשמות שלי היא שהוא פחות אגרסיבי משוק הדיור בתל אביב, משמע יש סיכוי לסגור דירה במחיר נורמאלי בלי לאבד את השפיות.

הפרברים שסביב מלבורן בנויים בעיקר מבתים פרטיים או בנייני דירות קטנים, לכן רוב ההיצע יהיה חדרים בבית משותף. די מקובל פה שזוגות נכנסים כשותפים בבית, לפעמים ביחידת ההורים- חדר עם שירותים ומקלחת שנקרא Ensuit. הזדמנות טובה עבור זוגות שרוצים להוזיל עלויות ומוכנים להיפתח לחוויית השותפות. אנחנו שקלנו את זה, אבל העדפנו לנסות קודם למצוא דירה לבד. בנוסף יש בתים גדולים שמושכרים על בסיס שבועי ומתפקדים באופן די דומה להוסטלים, נקראים Sharehouse, אני פחות מכירה איך הדברים עובדים שם.

אנחנו חיפשנו את הדירה באזור מאוד ספציפי- סנט קילדה (St Kilda) והסביבה. למה? לא יודעת…כי שמענו שכיף פה וחשבנו שיהיה נחמד להיות קרובים לים. אבל חוץ מכן יש עוד המון פרברים ממש נחמדים אז ככל שיותר גמישים מבחינת המיקום כך אפשר למצוא יותר בקלות או במחיר יותר זול.

עוד תופעה ששמנו לב אליה- רוב הדירות מתפרסמות כמה שבועות לפני האכלוס, כנראה בגלל תהליכים בירוקרטיים. אנחנו רגילים מתל אביב לכניסה מידית אבל כאן זה עובד קצת אחרת. לכן שווה להתחיל לחפש יחסית מוקדם, או לפחות לקחת בחשבון שגם כשמוצאים לא בטוח שמיד נכנסים. 

איך מחפשים?

בדומה לשוק הדיור בישראל יש שתי אפשרויות לחיפוש דירה, והראשונה היא באמצעות סוכנויות נדל”ן. הבעיה היא שאוסטרלים אוהבים בירוקרטיה. המון בירוקרטיה. צריך לספק הוכחות על הכנסה, היסטורית שכירות, המלצות מבעלי דירה קודמים ועוד שלל מסמכים שלעיתים קשה עד בלתי אפשרי מבחינתו להציג. לאחר שחבר טוב קיבל 14 תשובות שליליות החלטנו לוותר על התענוג ולפנות לאפשרות השנייה שהיא כמובן חיפוש עצמאי באתרי יד-2 וקבוצות פייסבוק.

האתר המרכזי באוסטרליה לחיפוש דברים יד שניה הוא Gumtree. יש שם ה-כ-ל, ליטרלי. דירה, רהיטים, כרטיסים להופעות, מוצרי חשמל  you name it. החיפוש באתר נוח כיוון שאפשר לפלטר לפי מיקום/טווח מחירים/ סוג הנכס וכולי. באתר מפרסמים בעלי דירות (Owner) או סוכנויות נדל”ן (Agency) אז שווה לשים לב לכך (ע”ע הסעיף הקודם).

בנוסף יש קבוצות פייסבוק של אנשים שמפרסמים את הדירה שלהם או חדרים בבתים משותפים (Fairy FlossRoompikJ seek VIC).

כניסה לדירה, שכר דירה ועלויות נוספות

אז מצאתם את הדירה המיוחלת והגעתם להסכמה שאתם תהיו אלה שתיכנסו לדירה. יש כמה עלויות שצריך לקחת בחשבון-

  • שכר הדירה בפועל- באוסטרליה נהוג לפרסם מחירי דירות על בסיס שבועי אך התשלום בפועל הוא חודשי. אז איך תדעו כמה תשלמו לחודש? קחו את המחיר השבועי, תכפילו ב52 ותחלקו ב12 (או תכפילו ב4.3 וזה דומה). המחיר החודשי יהיה משהו באזור הזה. טיפ שלי, על הסכום הזה יותר קל להתמקח מאשר על הסכום השבועי ובזכות זה הצלחנו להוזיל את השכר דירה השבועי באופן משמעותי.
  • בונד (Bond)- פיקדון שצריך לשלם לבעל הדירה, הוא מפקיד אותו אצל הרשויות ומשחרר אותו בתום החוזה עם הדירה חזרה במצב שלם ותקין. במקרה שלנו הבונד היה שווה ל6 שבועות של שכר דירה (ואני לא יודעת אם זה כך תמיד) ולכן בנוסף לחודש הראשון של שכר הדירה אותו צריך לשלם מראש היינו צריכים להוסיף גם את הבונד, סיפור יקר ולא פשוט, שווה להתארגן על זה.

ריהוט

כמו שכבר הזכרתי, יש פה המון ריהוט בחינם. אנחנו הצלחנו לרהט דירה ריקה ביום אחד ובעלות של כ230$ לרהט אותה קומפלט! כולל אבזור המטבח.

דברים בחינם או ממש בזול אפשר למצוא בGumtree, במרקט-פלייס של הפייסבוק, בחנויות יד שניה (Op-Shop, Salvos וכדומה) וכמובן ברחוב.

מקווה שמיציתי את הכל, לכל שאלה בנושא אתם יותר ממוזמנים להגיב או לכתוב לי 🙂